Teatrul radiofonic este, în lume, un fenomen care a avut şi are o complexitate uluitoare, care încearcă să ţină pasul cu noul. Omul, obișnuit cu atâtea informaţii vizuale, se retrage în acest spațiu, mai special, al artei sunetului; energia care se transmite dincolo de cuvinte ajunge în intimitatea celui căruia i se adresează.Teatrul Radiofonic este o manifestare artistică diferită în rândul actorilor, menit să dezvolte abilități care presupun proiectarea imaginației, vocii și spontaneitatii într-o piesă de teatru la microfon.
În cadrul cursurilor de actorie, elevii actori învață exerciții de dicție, exerciții care fixează o frazare corectă a textului ales, modalități de exprimare a imaginilor vizuale prin modelarea vocilor, implicit vocile de compoziție. De asemenea, vor lucra exerciții menite să le dezvolte imaginația, creativitatea, spontaneitatea, concentrarea și atitudinea pozitivă în lucrul în echipă.
Teatrul la microfon a fost perceput dintotdeauna ca teatrul marelui repertoriu. La teatrul radiofonic, mai mult decât în oricare altă artă, publicul ascultător, cu puterea imaginației sale, devine coautor, este deopotrivă şi regizor şi scenarist, îşi creează propriul decor, îşi imaginează personajele aşa cum doreşte, spectacolul devine diferit pentru fiecare ascultător în parte.